Craft psykologi

Craft psykologi er et forholdsvist nyt område indenfor forskning i psykologien. Det er danske Anne Kirketerp, der har navngivet og forsket dybere i hvad de sker med os, når vi crafter. Hendes vision er intet mindre end at craft kan bruges som intervention til mental sundhed mod motion til fysisk sundhed.

Det har jeg for længst indset - sammen med en million andre craftere. Det at crafte - at frembringe noget med hænderne – kan give en dopaminfest i hjernen. Med indsatsbaserede aktiviteter kan man komme i flow og få klippet det der i neurobiologien hedder Default Mode Network (DMN), som er den del af hjernen der fokuserer på fortids-/fremtids-bekymringer.

Flow er en dyb meningsfuld selvforglemmelse. En særlig tilstand, hvor man får ”beslaglagt” opmærksomheden, glemmer sig selv og mister tidsfornemmelsen

Man får super mange mikrosucceser, hvilket i sig selv er med til at holde gang i en opadgående trivselsspiral således at man kan undgå stress, depression mm. Og selv hvis man havner i stress så skal man med Annes egne ord ikke lytte til hvis lægen siger at man skal gå hjem og lave ingenting. ” For det er et lorteråd” Man skal bare gå hjem og crafte, mener Anne Kirketerp.

Og det gør jeg så!

Lidt om mig

Jeg er autodidakt HobAmokker, men er oprindelig uddannet Cand. Mag i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet med grunduddannelse i Litteraturhistorie.


Mit kunsthistoriske speciale hed " Det Vibrerende Væv" og omhandlede interaktion i digital kunst (2001).


Udover det er jeg diplomuddannet i Music Managemant og har både været leder og ansat i den rytmiske Kulturinstitution Musikforeningen MONO (2001 - 2021), som jeg startede op fra bunden.

Læs mere i Anne Kirketerps bog ”Craft psykologi – Sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk.”


Efter en voldsom arbejdsbetinget stress nedtur er jeg nu ved at skifte livsbane og læser til stress/kost- og sundhedsvejleder. Jeg har planer om også at inkludere uddannelsen Livsdesign. Mere om det senere.


Kost, yoga, sund livsstil og balance i livet gør alt, men kreativitet giver lige et ekstra drys livspeber..

HobAmok er derfor langsomt, men sikkert blevet min helt private kunstterapi. 

Desuden giver det lige lidt ekstra venskaber - og mening med livet.

Se og læs mere og følg mig på Instagram

Markedsbilleder 

Jeg har lige været på mit første julemarked og det var en dejlig oplevelse at møde folk.

Forestil dig at sidde og nørkle med alle dine idéer gennem flere år og så endelig få noget god respons på dem. 

Der blev oven i købet skrevet en lille bitte artikel om mig i lokal-sprøjten Vores Brabrand.