Craft psykologi


Craft psykologi er et forholdsvist nyt område indenfor forskning i psykologien. Det er danske Anne Kirketerp, der har navngivet og forsket dybere i hvad de sker med os, når vi crafter. Hendes vision er intet mindre end at craft kan bruges som intervention til mental sundhed mod motion til fysisk sundhed.Det har jeg for længst indset - sammen med en million andre craftere. Det at crafte - at frembringe noget med hænderne – kan give en dopaminfest i hjernen. Med indsatsbaserede aktiviteter kan man komme i flow og få klippet det der i neurobiologien hedder Default Mode Network (DMN), som er den del af hjernen der fokuserer på fortids-/fremtids-bekymringer.

Flow er en dyb meningsfuld selvforglemmelse. En særlig tilstand, hvor man får ”beslaglagt” opmærksomheden, glemmer sig selv og mister tidsfornemmelsen

Man får super mange mikrosucceser, hvilket i sig selv er med til at holde gang i en opadgående trivselsspiral således at man kan undgå stress, depression mm. Og selv hvis man havner i stress så skal man med Annes egne ord ikke lytte til hvis lægen siger at man skal gå hjem og lave ingenting. ” For det er et lorteråd” Man skal bare gå hjem og crafte, mener Anne Kirketerp.

Og det gør jeg så!

Læs mere i Anne Kirketerps bog ”Craft psykologi – Sundhedsfremmende effekter ved håndarbejde og håndværk.”


Se mere og følg mig på Instagram

HobAmok er derfor langsomt, men sikkert blevet min helt private kunstterapi. Den mest virksomme af alle terapier, der har gjort at jeg er kommet helskindet gennem flere skilsmisser, en pænt invaliderende bilulykke og tillige en ordentlig omgang stress med tilhørende fyring uden at få depressioner, nedtur eller andre sorte symptomer.

Desuden giver det lige livet lidt ekstra mening - og det kan vi vel alle ha' brug for ind i mellem.

Lidt om mig

Jeg er autodidakt HobAmokker, men uddannet Cand. Mag i Æstetik og Kultur fra Aarhus Universitet.

Mit kunsthistoriske speciale hed " Det Vibrerende Væv" og omhandlede interaktion i digital kunst (2001).

Udover det er jeg diplomuddannet i Music Managemant og har været ansat i den rytmiske Kulturinstitution Musikforeningen MONO (2001 - 2021), som jeg har været med til at bygge op fra bunden.

Markedsbilleder 

Jeg har lige været på mit første julemarked og det var en dejlig oplevelse at møde folk.

Forestil dig at sidde og nørkle med alle dine idéer gennem flere år og så endelig få noget god respons på dem. 

Der blev oven i købet skrevet en lille bitte artikel om mig i lokal-sprøjten Vores Brabrand.